MUF intervju: REPETITOR

Repetitor uskoro ponovno nastupaju u Sisku, pa smo ih odlučili pitati par stvari prije MUF-a.

 

Repetitor

 

Ovogodišnji nastup na MUFu vam zapravo i nije prvi posjet Sisku, u kojim ste prilikama prethodno dolazili svirati? Znate li što zapravo o Sisku, o sceni i SKWHATu i kakav je feeling vraćati se?

Bili smo dva puta u Sisku, pre 5 godina u Podroomu, tamo gde je onaj portret Hendrixa, i pre dve godine na Željezara festu. Uvek imamo osećaj da je Sisak bivši industrijski grad rezigniran deindustrijalizacijom. To mi je, pored opuštenosti i nekog mira, glavni utisak. O sisačkoj sceni jako malo znamo, ali sad ćemo da naučimo.

 

Dolazite s beogradske underground scene kao najeksponiraniji bend čitavog vala bendova, kako je to izgledalo u početcima? Što je osim neumornog rada i sviranja zapravo pomoglo vašem rastu? Da li se bendovi na sceni nekako umrežavaju?

Kad smo mi počeli bio je pravi val novih bendova, deset godina kasnije jedni smo od retkih preživelih, prosto život i neisplativost alternativne muzike je mnoge oterala, mi smo opstali, možda jer smo krenuli baš mladi pa smo mogli da žrtvujemo par godina za mukotrpno probijanje. Pomogli su nam tu neki online mediji, ljudi koji su prijatelji benda i publika koja širi dobru reč.

Bendovi na sceni se umrežavaju sve više, naravno neformalno i spontano, da ne kažem stihijski, ali su odnosi među bendovima na sceni srdačni, koliko god tu neke zdrave konkurencije postojalo.

 

 

“Dobrodošli na okean” je svojedobno požnjeo uspjeh i kod kritike i kod publike, a čini se da je i dalje svjež i relevantan album. Da li možemo uskoro očekivati neko novo izdanje nakon prošlogodišnjeg najavnog singla?

Da, spremamo album “Gde ćeš” za oktobar već, tako da vrlo brzo izlaze nova ploča i cd.

 

Moonlee records je nezavisna i relativno netipična etiketa. Kakav utjecaj neka diskografska kuća ili njena veličina zapravo može imati na vaš uspjeh, da li je uopće presudno imati diskografa?

Pa nije presudno danas, ali neuporedivo olakšava stvari. Nama je Moonlee i booker za Hrvatsku, Sloveniju i Evropu, tako da i to dodatno olakšava stvari koje smo ranije sami radili. Tako da je danas potreban neko ko je malo lud da se bavi rokenrolom kao izdavač, ali ipak mora da se bavi i bookingom, ako je mali izdavač, da bi preživeo. Mi smo imali ponude i od velikih zveri, ali su uvek bile izuzetno eksploatatorske, pa nismo pristajali.

 

 

Kako gledate na domaću/regionalnu scenu s obzirom da ste mnogo putovali? Postoje li neke specifičnosti ili kvalitete koje možete izdvojiti? Imate li favorite?

Mi više nemamo nikakve dileme da je na ovim prostorima alternativna scena jako kvalitetna u poređenju sa kontinentalnom Evropom. Naravno da su SAD i VB tu neuporedivi, ali ovde često znamo da potcenjujemo scenu zamišljajući u Evropi nebrojeno boljih izvođača, ali svirali smo jako puno festivala i zaista nije tako. Ono što bih izdvojio kao specifičnost ovde u odnosu na zapad jeste neposrednije i slobodnije izvođenje, uz više emocija. Kao da je neka emotivna distanciranost trend kod bendova u Evropi.

 

Nakon koncerata po Europi, Rusiji i Kini, koji su sljedeći ciljevi što se tiče turneja?!

Pa voleli bi da obiđemo mnoga ta mesta ponovo, da utvrdimo i nadam se još povećamo posetu ako se reč širila kao što zna. U novembru verovatno sledi zapadnoevropska turneja, posle toga istok Evrope, Rusija, a posle ko zna, samo odmora nema.

 

Nadamo se da će i ovaj nastup svima ostati u sjećanju i želimo im svu sreću u budućoj karijeri!

Na žalost nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar :).

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Popunite polja obilježena *

Možete korisiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*